مارها منشأ احتمالی ویروس كرونا در چین
كونفه: بعد از شیوع عفونت تنفسی جدید در چین و رسیدن وضعیت به نقطه ی بحرانی، دانشمندان اعلام نموده اند عامل بیماری زا احیانا از مارها نشئت گرفته است.
زومیت نوشت: دو گونه مار با اسامی «كریت چینی» و «كبرای چینی» ممكنست منشأ اصلی ویروس تازه كشف شده ی كرونا باشند كه این زمستان به شیوع عفونت تنفسی كشنده در چین منجر گردیده است. این بیماری كه اولین بار در دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان، یكی از شهرهای بزرگ مركز چین، گزارش شد، در ایام گذشته، به سرعت گسترش یافته است. از آن زمان تاكنون، مسافران بیمار از ووهان دیگر افراد را در چین و سایر كشورها ازجمله ایالات متحده ی آمریكا آلوده كرده اند. دانشمندان چینی با استفاده از نمونه های ویروس كه از بیماران گرفته شده است، كد ژنتیكی ویروس را تعیین و با به كارگیری میكروسكوپ از آن تصویربرداری كرده و دریافته اند عامل بیماری زای این همه گیری جدید ویروس كرونای تازه ای است. این ویروس از همان خانواده ی ویروس های مشهور سندرم تنفسی بسیار حاد ویروس كرونا (SARS) و سندرم تنفسی خاورمیانه ی ویروس كرونا (MERS) شمرده می شود كه در ۱۷ سال گذشته، هزاران نفر از مردم را كشته است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) ویروس كرونای جدید را2019-nCoV نامیده است. اغلب كروناویروس هایی كه افراد را بیمار كرده اند، صرفا موجب ایجاد سرماخوردگی می شوند؛ اما آنها بطور بالقوه بسیار خطرناك هستند. این ویروس ها طیف گسترده ای از حیوانات را نیز آلوده كرده اند و اگر كروناویروسی با منشأ حیوانی با موفقیت به انسان منتقل شده باشد، سیستم ایمنی بدن ما ممكنست در شكست مؤثر آن توانایی كمتری داشته باشد. این لطمه پذیری می تواند ویروس تازه را به شدت مرگ بار كند؛ اما لزوما سبب مسری بودن آن نمی گردد.
كریت تایوانی (كریت چینی) گونه ای به شدت سمّی از كفچه مار است كه بیشتر در مركز و جنوب چین و جنوب شرق آسیا یافت می شود. هنگامی كه موارد اولیه ی مبتلا به كروناویروس جدید در دسامبر گذشته در منطقه ی ووهان چین شناسایی شدند، پزشكان به سرعت گمان بردند این ویروس ازطریق حیوانات گسترش یافته است. اغلب قربانیان اولیه از بازار غذای محلی كه حالا تعطیل شده، بازدید كرده بودند كه بطور مكرر میزبان تمام انواع حیوانات زنده بود. از آن زمان تاكنون، تعداد قربانیان ثبت شده ی جدید به شدت افزایش یافته است و به نقل از دولت چین، تا ۲۱ ژانویه (اول بهمن) درمجموع به بیشتر از ۴۰۰ مورد رسیده و مرگ دست كم ۱۷ نفر نیز ثبت شده است. موضوع نگران كننده تر این است كه كروناویروس جدید افرادی را آلوده می كند كه هیچ گاه از بازار مورد اشاره بازدید نكرده اند. این نكته نشان می دهد2019-nCoV می تواند همچون آنفلوانزای معمولی با انتقال از فردی به فرد دیگر شیوع پیدا كند. در مطالعه ی تازه ای كه روز چهارشنبه در نشریه ی Medical Virology انتشار یافت، پژوهشگران توالی ژنتیكی كروناویرویس جدید را با دیگر گونه های شناخته شده ی آن مقایسه كردند و در تجزیه وتحلیل اولیه ی خود دریافتند ویروس تازه مخلوطی از دو نوع كروناویروس است كه اولی از خفاش ها نشئت می گیرد و دیگری منبعی ناشناخته دارد. این پروسه ادغام كه «نوتركیبی ژنتیكی» نامیده می شود، ظاهرا بیشتر در قسمتی از RNA ویروس آشكار است كه به آن امكان می دهد گیرنده های سطح سلول را تشخیص دهد. پژوهشگران سپس برپایه ی الگوهای RNA ویروس تازه كه با دیگر كروناویروس های مارآورده مشترك است، نتیجه گرفتند محتمل ترین میزبان طبیعی ویروس مار است. مارها معمولا بعنوان غذا و جایگزین دارو در چین پرورش می یابند و فروخته می شوند.
گشت پلیس محلی در ووهان چین، ۲۲ ژانویه (دوم بهمن) ویروس ها برای شناسایی و ربودن سلول های میزبان ویژه شان و تأثیرگذاری بیشتر تكامل می یابند؛ به همین دلیل، ویروس سگ معمولا نمی تواند انسان را بیمار كند و عكسِ این امر نیز صادق است؛ اما گاهی اوقات ساختار ژنتیكی موجود ویروس می تواند موجب شود ویروس دیگر حیوانات را آلوده كند. همین طور گاهی مواقع، جهش ها یا نوتركیبی ژنتیكی ممكنست به سویه ی ویروس توانایی تازه ای برای انتقال به سایر گونه ها بدهد. به نوشته ی پژوهشگران، نوتركیبی ژنتیكی مشاهده شده در2019-nCoV «ممكن است به انتقال بین گونه ای از مار به انسان كمك كند». به نقل از برندون براون، پژوهشگر سلامت عمومی و اپیدمیولوژیست در دانشگاه كالیفرنیا ریورساید، هنوز پرسش های بی پاسخ بسیاری درباره ی كروناویروس جدید و توانایی آن در بروز فاجعه وجود دارد. بعنوان مثال، سارس و مرس ویروس هایی بسیار مقاوم بودند؛ اما هیچ كدامشان به سویه ای جهش نیافتند كه هم كشنده و هم به شدت مسری باشد كه درآن صورت، ممكن بود به خوبی به همه گیری جهانی تبدیل شوند. درابتدا، به نظر می آمد كروناویروس جدید بسیار خفیف تر از سارس یا مرس است؛ اما بر طبق گزارش ها، در ایام گذشته، شمار كشته شدگان براثر آن به سرعت افزایش یافته است. هرچند می دانیم 2019-nCoV می تواند بین افراد گسترش یابد، از میزان مسری بودن و خطرهای جهش بیشتر آن اطلاعی نداریم. بااین حال، به قول براون هیچ دلیلی وجود ندارد كه افزایش آمادگی برای كروناویروس جدید به تعویق بیفتد.
كادر پزشكی در ووهان چین بیماران را به بیمارستان منتقل می كنند، ۱۷ ژانویه (۲۷ دی) شماری از موارد مبتلاشدن به2019-nCoV الان به ایالات متحده و دیگر كشورها رسیده اند؛ باوجوداین، ظاهرا تمام آنها بعد از سفر به ووهان چین حامل ویروس شده اند. درحال حاضر، پیشرفت سریع این بیماری به نقطه ی بحرانی در چین رسیده است؛ به شكلی كه روز گذشته، دولت چین دستور تعطیلی حمل و نقل عمومی و لغو پروازها و حركت قطارها در شهر ۱۱ میلیونی ووهان را صادر كرد. همین طور روز گذشته، سازمان بهداشت جهانی جلسه ای اضطراری در ژنو سوئیس تشكیل داد تا تصمیم بگیرد باید وضعیت اضطراری سلامت عمومی را در سطح بین المللی اعلام نماید یا خیر. در كنفرانسی مطبوعاتی كه روز گذشته برگزار شد، تدروس آدانام، مدیركل WHO گفت این سازمان درباره ی موضوع مورد اشاره هنوز تصمیم نهایی را نگرفته و اعلام آن به پس از جلسه ی امروز موكول شده است. 2121
منبع: كونفه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب