مهر گزارش می دهد:

چاقی در كردستان ركورد زد، كار فرهنگی و آموزش نیاز ضروری می باشد

چاقی در كردستان ركورد زد، كار فرهنگی و آموزش نیاز ضروری می باشد

كونفه: سنندج- چاقی امروزه دردنیا بعنوان بیماری كه عامل بیمارهای غیرواگیر است، شناخته شده و متاسفانه این بیماری در بعضی نقاط ایران هم چون كردستان هر روز روند صعودی را طی می كند.


خبرگزاری مهر - گروه استانها؛ چنور صادقی: چاقی امروزه علاوه براینكه خود بعنوان بیماری ناشی از عوامل مختلف هم چون تغذیه نامناسب شناخته شده، عامل خطری هم در بیماری های غیر واگیرداری هم چون قلبی و عروقی، دیابت، فشارخون و سكته های قلبی و مغزی است. وقتی كه میزان كالری دریافت شده در بدن هر فرد بیشتر از مصرف آن باشد این كالری به شكل چربی ذخیره ای درآمده و فرد دچار چاقی می گردد كه كارشناسان همچون علل چاقی را شامل عوامل ژنتیكی، محیطی، تحرك و فعالیت بدنی كم، خوردن بیش ازحد نیاز بدن عنوان می كنند. بسیج ملی تغذیه در جهت فرهنگ سازی و اصلاح الگوی تغذیه جامعه در سطح كشور اجرا می گردد كه امسال از ۱۵ دی ماه این برنامه شروع شده و تا ۳۰ دی ماه به طول می انجامد و امسال این برنامه با شعار «چاقی یا سلامتی، انتخاب با شما است»، نامگذاری شده است. تعیین شعار مذكور حكایت از به صدا درآمدن زنگ خطر چاقی و افزایش اضافه وزن در جامعه ما است، البته ناگفته نماند طی یك دهه اخیر این بیماری در دنیا شیوع روبه رشدی داشته است به گونه ای كه ۱۰ تا ۱۵ درصد مردم در سال ۱۹۹۰ چاق بودند و در سال ۲۰۱۰ این میزان به ۳۰ تا ۳۵ درصد افزایش یافت. برپایه بررسی های انجام شده ۵۹. ۳ درصد از جمعیت ایران چاق هستند و این میزان در استان كردستان ۶۳. ۸ درصد است و متاسفانه بیش از ۳ درصد مردم این استان بیشتر از میانگین كشوری دارای اضافه وزن هستند. چاقی، معیار زیبایی در زنان كُرد از دیگر عواملی كه در كردستان شاید بیشتر از دیگر نقاط كشور مردم را به سمت چاقی می كشاند برمی گردد به فرهنگ موجود در این منطقه، به گونه ای كه عده ای خود دوست دارند چاق باشند و متاسفانه این وضعیت در میان شماری از زنان كردستانی یك مبحث رایج به حساب می آید. بی گمان علاوه بر ترویج مسائلی مربوط به اصلاح رژیم غذایی و افزایش فعالیت های بدنی نیاز است كه به مباحث فرهنگی موجود در منطقه در ارتباط با چاقی هم پرداخته شود. احتمال چاقی كودكان دارای والدین چاق ۶۶ تا ۸۰ درصد استمعاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه ۶۳. ۸ درصد مردم استان دارای اضافه وزن هستند، اظهار داشت: اگر در گذشته چاقی بیشتر متعلق به قشر ثروتمند جامعه بود امروز در قشر فقیر جامعه هم شاهد اضافه وزن هستیم كه این نشان دهنده مواجه شدن جامعه با معضلی اساسی است. فرزام بیدارپور با اشاره به اینكه تغییر در یك سری ژن، سبب افزایش چاقی افراد می شود، عنوان كرد: از دیگر شایع ترین عوامل چاقی مربوط به عوامل محیطی است. وی افزود: پدر و مادری كه هر دو لاغر باشند ۹ تا ۱۰ درصد احتمال چاق شدن فرزندان آنها وجود دارد. وی ادامه داد: اگر یكی از والدین چاق باشد احتمال چاقی فرزندان آنها ۴۰ تا ۵۰ درصد و اگر هر دو چاق باشند احتمال چاقی بچه های آنها ۶۶ تا ۸۰ درصد است. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان با اشاره به اینكه نیاز روزانه هر فرد به قند ۲۵ گرم است، اظهار داشت: برپایه مطالعات انجام شده مصرف روزانه قند در هر فرد در جامعه ما ۶۶ گرم به عبارتی بیش از دو برابر استاندارد است. بیدارپوربه عوارض چاقی اشاره نمود و اظهارداشت: چاقی در اغلب ارگان ها و قسمت های مختلف بدن تاثیر می گذارد و منجر به بیماری های قلبی و عروق، سكته های قلبی و مغزی، دیابت نوع دو و كبد چرب می گردد.
وی ادامه داد: چاقی و تغذیه ناسالم در تولید سرطان های رحم، سینه، پروستات و لوزالمعده هم اثرگذار است. وی بیان كرد: علاوه بر بیماری های جسمی، چاقی منجر به بیماری های روحی و روانی هم چون افزایش افسردگی و كاهش اعتماد به نفس خواهد شد. یك نسخه را نمی توان برای درمان چاقی پیچیدمعاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان اظهار داشت: از آنجائیكه در جامعه، تولید چاقی علل مختلف دارد بی گمان درمان آن هم به شیوه های مختلفی انجام می گردد بنابراین نمی توان یك نسخه واحد را برای درمان چاقی پیچید. بیدارپور با اشاره به اینكه هر فردی نیاز به برنامه تغذیه دارد، بیان كرد: با برنامه غذایی و فعالیت فیزیكی می توان وزن را كنترل كرد. چاقی مشكل فردی نیست و اجتماعی است بنابراین نیاز به مداخلات اجتماعی هم داردوی اظهارداشت: چاقی مشكل فردی نیست و اجتماعی است بنابراین نیاز به مداخلات اجتماعی هم دارد. وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی براینكه بیشتر مردم ما چاقی را معیارزیبایی بخصوص در زنان می دانند، این مسئله چه میزان در افزایش چاقی اثرگذار است، اظهار داشت: بطور قطع مسائل فرهنگی یكی از مباحث مهم و حائز اهمیت است كه متاسفانه در منطقه ما داشتن این دیدگاه كه زنان چاق زیباتر به حساب می آید، یكی از عوامل افزایش و اضافه وزن در بین زنان استان شده است. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان ادامه داد: امروز خیلی از مردم جامعه ما درگیر فضای مجازی و بازی های كامپیوتری شدند و همین منجر به كاهش تحرك وفعالیت بدنی آنها شده و زمینه افزایش چاقی هم دراین افراد به مراتب افزایش پیدا كرده است. ۸۷ درصد مردم كردستان تحرك فیزیكی كافی ندارندبیدارپور ادامه داد: هر فرد باید در هفته ۱۵۰ دقیقه فعالیت ورزشی داشته باشد كه متاسفانه در كردستان ۸۷ درصد افراد بالای ۱۸ سال سن تحرك فیزیكی كافی ندارند. وی یكی دیگر از عوامل چاقی را مصرف كم سبزی و میوه خواند و اضافه كرد: كمپین هایی در دنیا برای افزایش میوه و سبزیجات، غذای كم كالری و مصرف غذاهای پخته و آبپز تشكیل شده است. وی افزود: برپایه مطالعات انجام شده، ۶۶. ۷ درصد از مردم كردستان مصرف میوه و سبزی مناسبی ندارند به عبارتی از سه نفر دو نفر از سبزی و میوه استفاده نمی كنند. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی كردستان ادامه داد: ۸. ۵ درصد مردم استان در هفته از فست فود استفاده می نمایند واین میزان در كشور ۱۲. ۵ درصد است و بطور قطع این شاخص هم در میزان افزایش وزن اثرگذار است.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشكی كردستان هم به خبرنگار مهر اظهار داشت: حدود ۱۴ درصد از كودكان زیر دو سال در معرض اضافه وزن و چاقی قرار دارند.

امین امینی با اشاره به اینكه ژنتیك، دارو و محیط از عوامل تولید چاقی محسوب می شوند، بیان كرد: الگوی تغذیه مطلوب می تواند به كاهش اضافه وزن كمك نماید.
وی اظهارداشت: باید الگوسازی از مدارس آغاز شود و دراین رابطه باید مسئول بوفه مدارس توجیه شوند كه محصولات غذایی كم كالری و سالم را عرضه و در اختیار دانش آموزان قرار دهند.
در همین حال یك كارشناس تغذیه هم در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اخطار به وضعیت چاقی در جامعه بخصوص استان كردستان بیان كرد: متاسفانه نوع تغذیه مردم در این چاقی بسیار موثر است.
ندا محمدپور با اشاره به اینكه امروز بخش زیادی از تغذیه مردم بخصوص نسل جوان مربوط فست فود است، اظهار داشت: این نوع تغذیه سبب می گردد تا میزان چاق شدن افراد با سرعت بیشتری رشد پیدا كند. وی با اشاره به اینكه مهمترین اصل در جهت مقابله با این چاقی فرهنگ سازی است، بیان كرد: نه تنها متولیان حوزه بهداشت و در مان، بلكه سایر نهادهای مسئول باید در این زمینه ورود پیدا كرده و به مردم آموزش های لازم را عرضه كنند. بعضی از دیدگاه های نادرست در جامعه هم چون چاقی، معیار زیبایی در زنان، را فقط با آموزش و فرهنگ سازی تغذیه سالم، داشتن تناسب اندام وترویج ورزش می توان اصلاح كرد و بطور قطع می طلبد مسئولان و متولیان امر به این مهم هم بخصوص در شهرهای كوچك، مناطق حاشیه شهرهای بزرگ و روستاهای استان كه شیوع بیشتری دارد، توجه داشته باشند.

1396/10/26
20:31:51
5.0 / 5
4615
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , پزشك , تغذیه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
کونفه