آخرین گزارش ها از وضعیت تنوع زیستی جهان:

تحریم ها مانع استفاده ایران از كمكهای بین المللی برای حفاظت تنوع زیستی

تحریم ها مانع استفاده ایران از كمكهای بین المللی برای حفاظت تنوع زیستی

مرجع ملی كنوانسیون تنوع زیستی كشور ضمن تشریح ششمین گزارش تنوع زیستی ایران، اظهار داشت: بر مبنای بررسی های انجام شده جهان در حفاظت از تنوع زیستی طی ۱۰ سال گذشته موفق نبوده است. هم اكنون یك میلیون گونه گیاهی و جانوری در معرض انقراض هستند و سرعت انقراض هم ۱۰ برابر شده است.



اسکندر زند در گفت و گو با ایسنا درباره ششمین گزارش تنوع زیستی ایران که به تازگی انتشار یافته است، اظهار نمود: در این گزارش اقدامات انجام شده برای دستیابی به ۲۰ هدف کنواسیون «آیچی» - که برای اجرا در سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ تدوین شده بود - بررسی و به اهداف ملی حفظ تنوع زیستی هم پرداخته شده است.

وی افزود: نخستین هدف «آیچی» افزایش آگاهی و اطلاعات مردم درباره تنوع زیستی طی ۱۰ سال گذشته بود همینطور تاکید شد که عموم مردم از اقداماتی که می توانند برای حفاظت و استفاده پایدار از تنوع زیستی انجام دهند، آگاه شوند. خوشبختانه این یکی از اهدافی است که در ایران طی ۱۰ سال گذشته تا حدود خوبی اجرایی شده است. برای مثال تدوین کتب درسی و آموزش به دانش آموزان ازجمله اقدامات در این راستا بوده است.

مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور با اشاره به اینکه هدف دیگر «آیچی» پیشگیری از تخریب جنگل ها بود، خاطرنشان کرد: در بیشتر کشورها نسبت به این هدف مسئولانه اقدام و وضعیت حفاظت از جنگل ها نسبت به دهه های قبل بهتر شده است. در ایران هم با اجرای طرح تنفس جلوی تخریب جنگل ها در شمال کشور تاحدودی گرفته شد اما نباید فراموش نماییم که طی ۴۰ سال گذشته سطح زمین های زراعی در شمال کشور از ۳۰۰ هزار هکتار به ۷۰۰ هزار هکتار رسیده است و بخشی از جنگل ها تبدیل به اراضی کشاورزی شده اند.

زند در ادامه با اشاره به اینکه مدیریت پایدار ذخایر زنده دریایی همچون اهداف دیگر جهانی طی سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ بوده است، اظهار داشت: کشورهای مختلف در دنیا همچون ایران کوشیده اند که با آبزی پروی در محیط های خارج از دریا در جهت تحقق این هدف گامی موثر بردارند. با این وجود تنوع زیستی در دریاها به شدت درمعرض صدمه است و حتی در کشور ما تنوع زیستی در خلیج فارس و دریای عمان وضعیت خوبی ندارد.
۱۰ درصد وسعت سواحل دریایی باید حفاظت می شدند
وی اظهار نمود: بر مبنای اهداف «آیچی» قرار بود که تا سال ۲۰۲۰، ۱۰ درصد از وسعت سواحل دریایی در کشورها بعنوان منطقه حفاظت شده شناخته شوند اما هم اکنون این رقم در ایران حدود ۱.۵ تا ۲ درصد است و در کل وضعیت خوبی در زمینه حفاظت از سواحل دریایی نداریم.

مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور با اشاره به اینکه کاهش آلودگی ها همچون آلودگی های حاصل از مازاد مواد غذایی و آلودگی های پلاستیکی از اهداف دیگر کنوانسیون «آیچی» است، خاطرنشان کرد: در این حوزه هم ما توفیق زیادی نداشتیم و بخصوص آلودگی های پلاستیکی در کشور ما رو به افزایش است. ازاین رو باید در این حوزه اقدامات جدی تری انجام دهیم.

زند افزایش سطح مناطق حفاظت شده در جهان را یکی دیگر از اهداف «آیچی» ذکر کرد و توضیح داد: بر طبق این هدف قرار بود که تا سال ۲۰۲۰، ۱۷ درصد از مساحت کشورها بعنوان مناطق حفاظت شده معرفی شوند. خوشبختانه در این حوزه پیشرفت های خوبی در جهان حاصل شده است. در کشور ما هم درحال حاضر ۱۲ درصد از مساحت کشور را مناطق حفاظت شده می سازند.
اقدامات برای حفاظت از گونه های درمعرض انقراض کافی نیست
وی در ادامه اظهار نمود: شناسایی گونه های گیاهی و جانوری درمعرض خطر انقراض و حفاظت از آنها هدف دیگر جهان دربازه زمانی سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ بوده است. بر این اساس در کشور ما این گونه ها شناسایی شده اند اما اقداماتی که برای حفاظت از آنها انجام می شود، کافی نیست همینطور کشورها موظف بودند که تا سال ۲۰۲۰ تنوع ژنتیکی گیاهی و جانوری را حفظ کنند و فرسایش ژنتیکی را کاهش دهند. ایران جزو ۱۰ کشوری است که در زمینه بانک ژنی گیاهی غنی است و تلاش هایی در این راستا صورت گرفته است اما در زمینه حفظ تنوع ژنتیکی دام های اهلی اقدام مناسبی انجام نداده ایم.
تحریم ها مانع استفاده ایران از منابع بین المللی برای کمک به تنوع زیستی
به گفته مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور حفاظت از اکوسیستم ها و افزایش انعطاف پذیری آنها همچون دیگر اهداف بیست گانه آیچی بوده است همینطور در این اهداف به این مساله اشاره شده که موضوعات در رابطه با تنوع زیستی در سیاستگذاری های کشورها لحاظ شود که این مورد کم و بیش در ایران اتفاق افتاده است. هدف دیگر، بسیج منابع مالی برای کمک به حفاظت از تنوع زیستی بود که ایران به علت تحریم ها نتواست از منابع بین المللی در این راستا استفاده نماید.
جهان برای حفاظت از تنوع زیستی طی ۱۰ سال گذشته موفق نبوده است
زند با اشاره به اینکه در مجموع ۱۴ هدف از ۲۰ هدف حفاظت از تنوع زیستی روند پیشرفت خوبی در کشورهای مختلف جهان نداشتند، خاطرنشان کرد: به صورت کلی می توان اظهار داشت که اهداف جهانی برای حفظ تنوع زیستی طی ۱۰ سال گذشته توفیق زیادی نداشتند اما بهرحال روند حفاظت روبه رشد است. ازاین رو اهداف جهانی برای حفظ تنوع زیستی طی ۱۰ سال آینده باید بلند پروازانه تر تدوین و با حمایت های بیشتری اجرایی شوند درغیر این صورت تنوع زیستی در دنیا با سرعت زیادی رو به زوال خواهد رفت.
یک میلیون گونه گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض
مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور افزود: متاسفانه یک میلیون گونه گیاهی و جانوری در جهان - از ۸.۵ میلیون گونه شناخته شده - در معرض خطر انقراض هستند. از طرفی تابحال شش دوره انقراض روی کره زمین داشته ایم که در دوره ششم که زمان حال است، انسان مهمترین عامل انقراض این گونه ها شناخته شده است. انسان به علت زیاده خواهی و افزایش فشار بر اکوسیستم ها عرصه را برای حیات سایر موجودات تنگ کرده است.
سرعت انقراض ۱۰ برابر شده است
وی در انتها با اشاره به اینکه از سال ۱۹۷۵ تابحال جمعیت کره زمین و شهرنشینی دو برابر، فعالیتهای اقتصادی چهار برابر و آلودگی های پلاستیکی ۱۰ برابر شده است، اظهار داشت: درحال حاضر سرعت انقراض گونه های مختلف در یک میلیون سال ۱۰ برابر شده است. به عبارتی در هر یک میلیون سال ۱۰۰ گونه منقرض می شوند که وضعیت بسیار خطرناکی است. باید به این نکته دقت کنیم که انعطاف پذیری جامعه ای که تنوع زیستی خویش را از دست می دهد، به سرعت کاسته می شود و در مقابل حوادث طبیعی شکننده می شود. ازاین رو باید اهداف بین المللی با جدیت بیشتری دنبال شوند.




1399/08/06
22:13:42
5.0 / 5
1489
تگهای خبر: آب , آموزش , رشد , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
کونفه