میكروپلاستیك چیست و چرا باید نسبت به آن حساس باشیم؟

میكروپلاستیك چیست و چرا باید نسبت به آن حساس باشیم؟

كونفه: پلاستیك ها موادی هستند كه تجزیه آن بیشتر از ۴۵۰ سال تخمین زده شده است و طی این مدت تنها براثر عوامل طبیعی به ذرات كوچك و كوچكتر معروف به میكروپلاستیك ها تبدیل می شوند. این مواد حالا حتی در مرتفع ترین نقطه جهان یعنی قله اورست هم یافت شده است. یك كارشناس محیط زیست ضمن تاكید بر ضرورت كاهش تولید و مصرف پلاستیك اظهار داشت: لازم است در مقررات كشور در زمینه كاهش تولید و مصرف پلاستیك بازبینی جدی صورت گیرد.



به گزارش کونفه به نقل از ایسنا، ایران جزو ۱۰ کشور اول مصرف کننده پلاستیک در جهان است. هر ایرانی روزانه بطور متوسط سه کیسه پلاستیکی مصرف می کند که ۹۶ درصد آنها مستقیم وارد سطل های زباله می شود. انواع پلاستیک ها همچون کیسه های پلاستیکی به سبب ترکیباتشان تجزیه ناپذیرند و صدها سال بدون آنکه تجزیه شوند در محیط باقی می مانند و مواد شیمیایی آن به تدریج به خاک و آب راه پیدا می کند و علاوه بر آلوده کردن آن، حیوانات را قربانی می کند و در نهایت وارد زنجیره غذایی انسان می شود.

محمد درویش در گفت و گو با ایسنا، ضمن بیان اینکه میکروپلاستیک ها (اشیای پلاستیکی با قطر کمتر از ۵ میلی متر) پدیده زندگی مدرنیته امروز هستند، اظهار داشت: بیش از ۱۰۰ سال پیش که پلاستیک اختراع شد شاید هیچ کس تصور نمی کرد این ماده بتواند یکی از عوامل تشدیدکننده سرطان خون و کاهش کیفیت زندگی نه فقط انسان ها بلکه خیلی از موجودات زنده دیگر کره زمین باشد.

این کارشناس محیط زیست با اشاره به اینکه ترکیبات پلاستیکی طی صدها سال تجزیه نمی شوند و تنها به ذرات ریزی تبدیل می شوند، اظهار نمود: ریز و کوچک بودن میکروپلاستیک ها موجب می شود این ذرات به آسانی وارد جداره مویرگ ها شوند و فشار اسمزی خون را بالا برند همین طور این ذرات می توانند منجر به ایجاد ناراحتی های جدی گوارشی شوند علاوه بر آن تا صدها سال در طبیعت باقی بمانند.

وی افزود: میکروپلاستیک ها می توانند بعنوان ذرات هسته تشکیل دهنده قطرات باران عمل کنند بدین سبب این تصور که قطرات باران یکی از پاک ترین قطرات آب به حساب می آمد نیز دیگر اهمیت خودرا از دست داده است و الان قطرات باران حاصل از زندگی صنعتی می توانند تبدیل به ذرات اسیدی و حاوی ذرات بسیار خطرناک سمی موسوم به میکروپلاستیک ها باشد.

درویش درباره راهکارهای مقابله و کاهش میکروپلاستیک ها اظهار داشت: بمنظور کاهش پراکنش میکروپلاستیک ها لازم است مصرف پلاستیک را در سطح جهان کاهش دهیم و به سمت استفاده از محصولات جایگزین که دوستدار محیط زیست هستند گرایش پیدا نماییم.

به گفته این فعال محیط زیست، خیلی از کشورهای جهان همچون اتحادیه اروپا، برخی کشورهای قاره آفریقا و سنگاپور اقدامات خوبی در زمینه کاهش مصرف و تولید پلاستیک انجام داده اند.

وی افزود: ورود هرنوع پلاستیک به این کشورها ممنوع اعلام و جهت استفاده از پلاستیک جرایم سنگینی در نظر گرفته شده است همین طور در این کشورها هزینه استفاده از پلاستیک به سبب افزایش قیمت آن بسیار گران تمام می شود و سوپرمارکت ها کیسه های پلاستیکی را مجانی در اختیار مشتریان قرار نمی دهند بلکه در ازای ارائه کیسه های پلاستیکی به آنان باید پول دریافت نمایند.

درویش در آخر با اشاره به اینکه استفاده از راهکارهای مختلف می تواند در کاهش تولید و مصرف مواد پلاستیکی موثر باشد، اظهار داشت: مسئولان نقش بسیار مهمی در زمینه کاهش تولید و مصرف مواد پلاستیکی دارند. بدین جهت لازم است در کشور ما مقررات دراین زمینه مورد بازبینی جدی قرار بگیرند.

به گزارش کونفه به نقل از ایسنا، تیر ماه سال جاری بود که پیام جوهرچی - معاون دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست- از تدوین لایحه ای ۱۲ بندی برای کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی در کشور آگاهی داد. موارد پیشنهادی در این لایحه شامل ممنوعیت تولید کیسه های پلاستیکی نازک و فرصت چندساله به صنایع برای تولید کیسه های زیست تخریب پذیر است. این لایحه در مرداد ماه اصلاح و قرار شد به کمیسیون امور زیربنایی هیئت دولت ارسال شود.

حسین عبیری گلپایگانی- فعال محیط زیست- نیز اظهار کرده بود که بمنظور کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی لازم است سیاست های بازدارنده ای مانند افزایش قیمت کیسه های پلاستیکی اعمال و این اقلام تا حدی از دسترس عموم بیرون رود.

به گزارش کونفه به نقل از ایسنا، اخیرا بررسی های زیست محیطی حاکی از آنست که آلودگی میکروپلاستیک در برف های نزدیک قله کوه اورست، بلندترین کوه جهان کشف شده است. همین طور با کشف بقایای پلاستیک در سال ۲۰۱۸ در عمیق ترین نقطه زمین موسوم به خندق "ماریانا"، حالا مشخص شده است که زباله های انسانی کل کره زمین از عمیق ترین تا مرتفع ترین نقطه را آلوده کرده است.





منبع:

1399/09/07
23:33:59
5.0 / 5
1412
تگهای خبر: آب , طب , غذا , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
کونفه