كووید ۱۹ بحرانی با چهره زنانه
دبیر کل سازمان ملل متحد در آستانه روز جهانی زن در مقاله ای آورده که همزمان با بزرگداشت روز جهانی زن در بحبوحه همه گیری جهانی، حقیقت محض این است: بحران کووید-۱۹ چهره ای زنانه دارد.
به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از دفتر سازمان ملل درجمهوری اسلامی ایران، «آنتونیو گوترش» در آستانه روز جهانی زن هشتم مارس مقاله ای را منتشر نموده است.
گوترش در این مقاله تاکید کرده که همه گیری در حال تشدید نابرابری های عمیق پیش روی زنان و دختران است، و نتایج سال ها پیشرفت در جهت برابری جنسیتی را از بین می برد. احتمال اشتغال زنان در بخش هایی که بیشترین صدمه را ازهمه گیری دیده اند بیشتر است. مهم ترین کارکنان خط مقدم زنان هستند، که خیلی از آنان از گروه های حاشیه ای نژادی و قومی و در رده های پایین اقتصادی قرار دارند.
وی در ادامه آورده که زنان ۲۴ درصد بیشتر در معرض از دست دادن شغل و افت شدید درآمد قرار دارند. شکاف جنسیتی در دستمزد که از قبل هم بزرگ بوده، افزایش یافته است که شامل بخش سلامت هم می شود.
دبیر کل سازمان ملل متحد ضمن تاکید بر اینکه پرستاری و مراقبت بدون دریافت مزد به علت تجویز خانه نشینی و تعطیلی مدارس و مراقبت از کودکان به طرز قابل ملاحظه ای افزایش یافته است، گفته که امکان دارد میلیون ها دختربچه دیگرهرگز به مدرسه بازنگردند. مادران - بخصوص مادران سرپرست خانوار - درگیر مشکلات و اضطراب حاد شده اند.
وی افزوده است: همه گیری همینطور با افزایش چشم گیر خشونت خانگی، قاچاق، استثمار جنسی و ازدواج کودکان، به شکل همزمان سبب شیوع خشونت ضد زنان در سرتاسر جهان شده است.
گوترش ضمن اشاره به اینکه در همین حال، حتی با این که زنان نماینده اکثریت کارکنان خدمات درمانی هستند، مطالعه اخیر نشان داد که ۳.۵ درصد از کارگروه های ویژه کووید-۱۹ از تعداد مساوی مرد و زن تشکیل شده بودند و یکی از هرپنج کارشناس خبره در بخش پوشش جهانی اخبار همه گیری، زن بودند، تاکید کرده که همه اشکال این محروم سازی به خودی خود وضعیتی اضطراری است. جهان برای پیشبرد رهبری زنان و مشارکت برابر آنان احتیاج به حرکتی نو دارد و واضح است که چنین اقدامی به سود همه خواهد شد.
براساس این مقاله دبیرکل سازمان ملل، پاسخ به کووید-۱۹ قدرت و اثربخشی رهبری زنان را برجسته کرده است. در طول سال گذشته، کشورهایی که رهبر زن داشته اند نرخ انتقال کمتری داشته و اغلب در وضعیت بهتری برای بهبودی قرار دارند. سازمان های زنان خلأهای اساسی موجود در عرضه خدمات و اطلاعات حیاتی بخصوص در سطح جامعه را برطرف کرده اند.
دبیر کل سازمان ملل متحد خاطرنشان کرد: در سراسر جهان، هنگامی که زنان دولت ها را رهبری می کنند، شاهد سرمایه گذاری های بزرگ تری در زمینه حمایت اجتماعی و مقابله با فقر هستیم. با حضور زنان در مجلس، کشورها سیاست های سخت گیرانه تری درباره تغییرات اقلیمی اتخاذ می کنند. وقتی زنان در فرایند مذاکرات صلح حضور دارند، توافق ها ماندگاری بیشتری دارند.
وی تاکید کرده که با این وجود در سطح جهان، زنان حداکثر یک چهارم قانونگذاران ملی، یک سوم اعضای دولت های محلی و تنها یک پنجم اعضای هیئت های دولت را می سازند. در راه فعلی، رسیدن به برابری جنسیتی در سطح قانونگذاران ملی تا ۲۰۶۳ حاصل نخواهد شد. همچنین، برابری در میان سران دولت ها بیشتر از یک قرن طول خواهد کشید.
به اعتقاد گوترش، آینده ای بهتر، منوط به رفع این تعادل نداشتن در قدرت است. زنان از حقی مساوی برخوردار می باشند تا راجع به تصمیماتی که زندگی آنان را تحت تأثیر قرار می دهد با اقتدار صحبت کنند.
وی معتقد است: بهبودی از همه گیری کووید ۱۹، فرصتی برای ما در جهت ترسیم مسیری نو و برابر است. بسته های حمایتی و محرک باید زنان را به صورت خاص از راه سرمایه گذاری در زیرساخت های مراقبتی هدف قرار دهد. اقتصاد رسمی بدون استفاده از کارهای مراقبتی و بدون دستمزد زنان نمی تواند به عملکرد خود ادامه دهد. همزمان با بهودی از این بحران، باید راهی برای آینده ای فراگیر، سبز و تاب آور ترسیم نماییم. اینجانب، تمامی رهبران جهان را دعوت به مدنظر قراردادن این شش عامل سازنده می کنم.
دبیر کل سازمان ملل متحدافزوده است، نخست، اطمینان یافتن از برابری در نمایندگی از هیات مدیره شرکت ها تا پارلمان ها، از آموزش عالی تا موسسه های عمومی بوسیله اقدام های ویژه و سهمیه بندی باید مورد توجه باشد. دوم، سرمایه گذاری قابل توجه در بخش مراقبتی و حمایت اجتماعی، و بازتعریف شاخص تولید ناخالص داخلی برای دیده شدن و حساب شدن کار در خانه باید مد نظر قرار گیرد.
وی، سومین عامل سازنده را رفع موانع ورود کامل زنان در اقتصاد، همچون از راه دسترسی به بازار کار، حقوق مالکیت و اعتبار و سرمایه گذاری های هدفمند دانسته و گفته که چهارم، لغو کلیه قوانین تبعیض آمیز در همه زمینه ها - از حقوق کار و حقوق زمین تا احوال شخصیه و حمایت در مقابل خشونت است.
گوترش پنجمین عامل را این دانسته که هر کشور باید یک طرح واکنش اضطراری برای مقابله با خشونت ضد زنان و دختران تصویب کند، و با در نظر گرفتن بودجه، سیاست ها و اراده سیاسی به دنبال خاتمه دادن به این معضل باشد. آخرین عامل هم تغییر ذهنیت ها، افزایش آگاهی عمومی و دعوت به رفع تعصب نظام مند است.
وی در انتها مقاله خود، تاکید کرده که جهان این فرصت را دارد که نسل تبعیض های تثبیت شده و نظام مند را پشت سر گذارد. وقت آن است که آینده ای برابر بسازیم.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب