آلزایمر با زوال عقل چه تفاوتی دارد؟

آلزایمر با زوال عقل چه تفاوتی دارد؟

به گزارش کونفه، ایسنا به نقل از نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس» نوشت: هم اکنون بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیش گیری از بیماریهای آمریکا (CDC) 5.8 میلیون نفر در ایالات متحده به آلزایمر و سایر انواع بیماریهای مربوط به زوال عقل مبتلا هستند.



در همین حال پیش بینی می شود این رقم تا سال ۲۰۶۰ میلادی به ۱۴ میلیون مبتلا افزایش یابد.

اما تفاوت بین بیماری آلزایمر و زوال عقل چیست؟

«بکی بریساچر»، یک متخصص از دانشگاه «نورت ایسترن» آمریکا در این زمینه اظهار داشت: زوال عقل یک اصطلاح جهانی است که بطور کلی به از دست دادن حافظه یا اختلالات شناختی اشاره دارد.

بریساچر اضافه کرد: بیماری آلزایمر یک بیماری خاص است. (زوال عقل) بیشتر نوعی سندرم است، به این معنا که بزرگ است و مجموعه ای از خاصیت ها و اختلالات مختلف را در بر می گیرد.

به گفته انجمن آلزایمر آمریکا، بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است که در اثر رشد پلاک ها و گره ها در مغز ایجاد می شود که منجر به مرگ مسیرهای عصبی می شود. اما زوال عقل همین طور می تواند ناشی از بیماریهای عصبی مانند بیماری هانتینگتون و پارکینسون باشد.

«نیکولای اسلاوف»، دانشیار مهندسی زیستی در کالج مهندسی در دانشگاه نورت ایسترن، می گوید: هر بیماری عصبی می تواند موجب زوال عقل شود. سایر بیماریها با نرخ کمتری بروز می کنند و بنا بر این کمتر شناخته شده اند و در مورد آنها صحبت می شود.

با توجه به این که آلزایمر شایع ترین این بیماریها است، بسیاری ممکنست بپرسند که برای جلوگیری از بیماری آلزایمر چه کاری می توانید انجام دهید؟

متاسفانه، هیچ پاسخ ساده ای وجود ندارد. اسلاوف اظهار داشت که عوامل خطر ژنتیکی و همین طور عواملی که تحت تأثیر انتخاب سبک زندگی قرار می گیرند، وجود دارند. با اینحال تا حالا مطالعات علمی تعیین نکرده اند که کدام یک بر دیگری برتری دارد.

تعدادی از عوامل با کاهش خطر مبتلاشدن به زوال عقل مرتبط هستند مانند سطوح تحصیلات بالاتر یا داشتن یک رژیم غذایی مدیترانه ای که بر غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و چربی های سالم تمرکز دارد.

اسلاوف اظهار داشت: سبک زندگی فعال، ورزش و زندگی سالم موجب تاخیر در شروع بیماری آلزایمر و کاهش احتمال آن می شود.

سن نیز یک عامل خطر مهم می باشد. افراد با افزایش سن بیشتر احتمال دارد به زوال عقل مبتلا شوند.

اما تفاوت بین فراموشی عادی و داشتن یک مشکل جدی تر چیست؟ فراموش کردن نام یک آشنای دور طبیعی است اما فراموش کردن نام یکی از اعضای نزدیک خانواده یا دوستان، طبیعی نیست.

بریساچر اظهار داشت: آلزایمر و زوال عقل یک کمبود مداوم حافظه است، نه هر چند وقت یکبار. ناتوانی در به خاطر سپردن چیزهایی که قبلاً به خاطر می آوردید و بنا بر این است که به طور معمول نشانه ای که ما متوجه می شویم (به عنوان یک علامت اولیه)، گم شدن افراد است. آنها می توانند در محلهای آشنا که عموماً می شناسند، گم شوند.

بریساچر اظهار داشت: این از دست دادن حافظه تا جایی پیش می رود که بیماران قادر به فعالیت بطور مستقل نیستند.

او اضافه کرد: زوال عقل پیشرونده است. خفیف آغاز می شود بطوریکه شما فقط چند علامت مختلف و خفیف دارید و سپس بدتر می شود و شما هیچ گاه بهتر نمی شوید. مزمن است و شما فقط بدتر خواهید شد.

هیچ راهکاری برای معکوس کردن پروسه از دست دادن حافظه وجود ندارد. اسلاوف اظهار داشت که عدم درک مکانیسم های مولکولی آلزایمر بطور خاص رسیدگی به آنرا دشوار کرده است. اما درمان هایی برای کند کردن پیشرفت آن وجود دارد.

اسلاوف اشاره کرد: اگر مکانیسم های آلزایمر را درک نماییم، فکر می کنم ممکنست در سایر اشکال زوال عقل مانند بیماری هانتینگتون یا بیماریهای دیگر نیز مؤثر باشد. اگر بتوانیم التهاب را کاهش دهیم و وضعیت فیزیولوژیکی سلول های عصبی باقیمانده را بهبود بخشیم، شاید بتوان درمانی انجام داد که منجر به بهبود می شود.

در حال حاضر داروی «لکانمب» به عنوان درمانی برای بیماری آلزایمر اولیه است که امسال توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تایید شد. با این وجود، در مورد افرادی که از نظر شناختی نرمال هستند و می خواهند از زوال عقل جلوگیری نمایند، چه راهکارهایی وجود دارد؟

متخصصان مختلف تا حالا تحقیقات مختلفی را برای شناخت عوامل خطر مبتلاشدن به زوال عقل یا آلزایمر انجام داده اند با اینحال هنوز به مطالعات بیشتری دراین زمینه نیاز است.

براساس آمارهای رسمی هم اکنون بیش از ۵۵ میلیون نفر در سرتاسر جهان مبتلا به زوال عقل هستند و همین طور هر ساله نزدیک به ۱۰ میلیون مورد جدید مبتلاشدن به این بیماری گزارش می شود.

آمار سازمان جهانی بهداشت (WHO) همین طور نشان میدهد که بیش از ۶۰ درصد مبتلایان به زوال عقل از کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط هستند.

سازمان جهانی بهداشت همین طور در این زمینه اظهار داشت: این بیماری با گذشت زمان بدتر می شود و همین طور عمدتاً افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد اما همه افراد با افزایش سن به آن مبتلا نمی شوند.

مهمترین عواملی که احتمالاً با خطر مبتلاشدن به آلزایمر یا زوال عقل مرتبط هستند، عبارتند از:

- کاهش دفعات اجابت مزاج

- مبتلاشدن به دیابت نوع دو در سنین کم

- افسردگی

- صرع

- فشار خون بالا

- درد مزمن

- آپنه خواب

- سطح پایین ویتامین د در بدن

- مشکلات بینایی

- پاهای بی قرار

- مصرف الکل

- از دست دادن حس بویایی

- سلامت ضعیف استخوان ها

- کم شنوایی

- قرص های خواب آور

- هوای آلوده

- استفاده از ملین (ملین ماده یا دارویی است که جهت افزایش اجابت مزاج برای جلوگیری یا رفع یبوست استفاده می شود.)

- اضافه وزن و چاقی

- افتادن و زمین خوردن

- تغییرات کلسترول

- داروهای ریفلاکس غیرنسخه ای (اُ تی سی)

- کابوس های مداوم در دوران کودکی

- درمان جایگزینی هورمون در زنان جوان تر

- آلومینیوم، منگنز و مسمومیت های غذایی

همچنین «امیلی مک دونالد»، دانشجوی دکترای علوم اعصاب، سه اقدامی را که هر روز برای بهبود سلامت مغزش انجام می دهد و به دیگران نیز سفارش می کند، چنین برمی شمارد:

- مواقعی از روز تلفن خودرا خاموش کنید.

- افکار مثبت داشته باشید.

- از مصرف غذاهای فرآوری شده پرهیز کنید.

دکتر «جیسون شپرد»، دانشیار عصب شناس دانشگاه «یوتا» و «تالیا لرنر»، استادیار علوم اعصاب در دانشگاه نورت وسترن نیز در همین رابطه به نشریه «اینسایدر» گفته اند که برای حفظ سلامت مغزشان چندین سفارش بهداشتی کاربردی را انجام می دهند که در ادامه به این سفارش ها خواهیم پرداخت:

خواب کافی

دکتر شپرد می گوید: ایجاد عادت خواب مفید یعنی شش تا هشت ساعت خواب شبانه یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای سلامت مغز انجام دهید.

خواب به تقویت انعطاف پذیری مغز و توانایی آن برای سازگاری با موقعیت ها و تجربیات جدید کمک می نماید. مطالعات نشان می دهد سازگاری مغز با چالش های جدید، کارآیی و عملکرد شناختی آنرا با افزایش سن، بهبود می بخشد.

بالا بردن گردش خون قلب

این عصب شناس با ورزش روزانه در حفظ سلامت مغزش می کوشد، چونکه ورزش منظم جریان خون در مغز را بیشتر می کند. در حقیقت قلب قوی بوسیله گردش خون کافی به مغز کمک می نماید تا عملکرد بهینه خودرا حفظ کند.

تحقیقات نشان میدهد افرادی که منظم ورزش می کنند، کمتر در معرض خطر مبتلاشدن به آلزایمر قرار دارند. ورزش همین طور مبتلاشدن به آلزایمر یا زوال قابلیت شناختی مغز را که با افزایش سن افراد بیشتر می شود، به تاخیر می اندازد.

توصیه علمی، ۱۵۰ دقیقه ورزش طی یک هفته است اما هر مقدار که بتوانید بدن خودرا به حرکت درآورید، بهتر از هیچ است.

معاشرت با دوستان

همچنین بنا به سفارش دکتر لرنر، تنهایی به سلامت روان، سلامت عاطفی و سلامت مغز افراد لطمه می زند. پس ارتباط با دیگران امری مهم است. بطور کلی، طول عمر افرادی که ارتباط اجتماعی قوی دارند، بیشتر است. گذران وقت با دیگران جهت زندگی عاطفی ما بسیار مفید می باشد. همین موضوع به سلامت مغز نیز کمک شایانی خواهدنمود.

با توجه مطالعات، ارتباطات اجتماعی قوی به کاهش خطر افسردگی و اضطراب منجر می شود و به افراد کمک می نماید تا با مسائل دشوار بهتر کنار بیایند.

البته لرنر می افزاید که امکان ارتباط گرفتن با دیگران می تواند یک چالش هم باشد به ویژه با افزایش سن. او سفارش می کند با وجود دوستانی که در سراسر کشور پراکنده شده اند، می توان از رسانه های اجتماعی و اپلیکیشن های پیامرسان برای ارتباط با عزیزان بهره برد.

تجربه کارها و کارهای جدید

قرار گرفتن در معرض افراد، محل ها و چالش های جدید سرزندگی ذهن را حفظ می نماید، انعطاف پذیری مغز را بهبود می بخشد و آنرا تقویت می کند.

در این خصوص دکتر شپرد با سفر به محلهای جدید و تجربه فرهنگ های متفاوت این روند را تجربه می کند. همین طور او از پرداختن به سرگرمی هایی متفاوت از شغلش به عنوان محقق و استاد مانند عکاسی و گوش دادن به موسیقی کلاسیک، لذت می برد چونکه تجربه کارهای جدید لزوما به این معنا نیست که حتما باید پول خرج کنید.

این کار حتی می تواند درست کردن یک پازل دشوار باشد که قبل تر انجام نداده اید. حتی ورود به اجتماع جدید هم مغز را تشویق می کند که با افراد مختلف سازگار شود.

رژیم غذایی سالم و متناسب

غذاهای فرآوری شده با افزایش ریسک مبتلاشدن به آلزایمر و زوال عقل رابطه دارند. خیلی از مطالعات نشان داده اند غذاهای بسیار فرآوری شده مانند غذاهای نیمه آماده بسته بندی شده یا سیب زمینی سرخ کرده برای سلامت بدن مضرند و خطر مبتلاشدن به بیماری هایی مانند دیابت، کلسترول یا فشار خون بالا را می افزایند.

بنا به سفارش لرنر، اگر فشار خون بالا دارید، احتمالاً در معرض خطر مبتلاشدن به مشکلات مغزی مانند سکته یا زوال عقل قرار دارید. پس بدانید که غذاهای فرآوری شده سلامت مغز شما را تهدید می کنند. برای حفظ سلامت مغز و بدن خود از غذاهای فرآوری شده بپرهیزید و اهتمام کنید از یک رژیم غذایی کامل شامل انواع میوه ها، سبزیجات، گوشت بدون چربی و غلات کامل استفاده کنید.

لرنر می گوید: مغز شما از بسیاری جهات از بدن شما جدا نیست؛ بدین سبب چیزهایی که برای بدن مفیدند، برای مغز هم مفید به شمار می آیند.
بیشتر بخوانید: کمبود این ویتامین خطر مبتلاشدن به سرطان سینه را افزایش می دهد
۴۷۲۳۶


1402/09/15
14:18:33
5.0 / 5
314
تگهای خبر: استخوان , اضافه وزن , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
کونفه